Tavaszi tóápolás

A tavaknak is szükségük van az ápolásra, hogy nyáron a szezonban a legszebb formájukat tudják mutatni, a fürdőtavaknál pedig használhatóságuk is szempont. Rengeteg probléma megelőzhető ha korán tavasszal, még időben elvégezzük a szükséges munkákat.

A tó tápanyagkészlete tél végére, még az ősszel a tóba került levelek – elmaradt téli tóápolás – és a tél folyamán elkorhadt, elpusztult növényi maradványok miatt nagymértékben megnövekedik. A növények, a mikroorganizmusok, mint tápanyag konkurencia, csak jóval később (június/július) erősödnek meg annyira, hogy képesek legyenek elvonni a tápanyagfelesleget.

 

“Már az első melegebb tavaszi napokon, de gyakran már télen is a jég alatt, elkezdődik az algavirágzás!”

 

Az algásodás kialakulásának fő feltételei:

  • a víz magas tápanyagtartalma
  • a napsütés, vagyis sok fény

 

 

A tó tápanyagtartalma a tél végére megnövekszik, ezért nagyon fontos már kora tavasszal elkezdeni a tó ápolását. Célszerű először az elszáradt növények eltávolításával, és a tó környezetének rendbetételével kezdeni. Ezt követően a tó vízének optimalizálását kell elvégezni, a megfelelő értékek (KH, pH-érték) beállításával, amit az optimalizáló tóápoló szerek használatával azonnal elérhetünk, mindezek elmulasztása intenzív algásodáshoz vezethet.

 

 

Az algásodás következménye a víz karbonátos (KH) keménységének csökkenése, valamint azt automatikusan követő nagy pH-érték ingadozás (nappal 9,5 – éjjel 6,5). Az optimális pH-érték 8,1 – 8,4, és érdemes mindig az kora esti órákban mérni! A nagy pH-érték ingadozás miatt, ammónium, és mérgező ammóniák termelődik, ez elvezethet akár a tó biológiai összeomlásához is.
Ajánlott tóápoló szerek:
optimalizáló szer (KH, pH-érték beállító), alga megsemmisítő, tóindító baktérium

A modern alga megsemmisítők kombinált hatásúak, blokkolják az algák fotoszintézisét, gátolják az algák tápanyagfelvételét, és roncsolják az algák cellaszerkezetét. Sajnos maradéktalanul nem lehet a tóból eltávolítani, kihalászni az elpusztult algákat – főleg a nehezen elérhető helyekről – így egy részük lemerül a tófenékre, és ott újabb tápanyag forrásává válik a következő alga generációnak.

Hagyjon válaszüzenetet

Nincs megjeleníthető hozzászólás
Legyen Ön az első hozzászóló