Algák elleni küzdelem – Tóápoló szerekkel

Az első tavaszi napsütéses, melegebb napokon – de gyakran télen is – megkezdődik az „algavirágzás”.
Bevezetőként egy felmérés (Lavaris / ConSens) néhány megállapítása:
A tótulajdonosok több mint fele (65%), azt nyilatkozta, hogy évente legfeljebb 1 – 4 alkalommal, míg a maradék (25%) állította csak, hogy 4 – 6 alkalommal, vagy annál gyakrabban ápolják a tavukat. A kerti tavak felénél (50%), kevesebb, mint 10.000 liter, és negyedénél (25%) pedig 20.000 liter alatt van a tó vízmennyisége, valamint a kerti tavak többsége (kb.75%) halasítva van.

Mit ért tóápolás alatt? kérdésre, fontossági sorrendben a következő válaszok érkeztek:

 1. algásodás megszüntetése, megelőzése
 2. a tó tisztítása (manuális)
 3. vízcsere, vízpótlás
 4. halak etetése
 5. növényápolás

 

“Tehát, úgy tűnik a tótulajdonosok, a legfontosabb problémának az algásodást tartják.”

 

Algák

Több mint 100.000 különböző algafajta létezik, de megjelenésük létfontosságú a tavak vízfelületén, mert ők felelősek a primer oxigén termelésért, ezen kívül fontos szerepük van még a táplálékláncban is. A tótulajdonosoknak három algafajta okoz komoly gondot:

 • zöld algák – (lebegő alga) – a víz zöld színű („algavirágzás”)
 • fonalas alga – vattaszerű, zöld szőnyeg a vízfelületen, és a sekély részeken, belepi a növényeket
 • kék alga – olajos, kékes-zöld film a vízfelületen, kellemetlen szagú

 
Algavirágzás

 

Mitől képződik alga a kerti tavakban?

 • magas tápanyag tartalom = szén (C) nitrogén (N) foszfor (P)
 • napsütés
 • pangó víz

Az első tavaszi napsütéses, melegebb napokon -de gyakran télen is- megkezdődik az „algavirágzás” A tó tápanyagkészlete tél végére, még az ősszel a tóba került levelek, az elmaradt tóápolás, és a tél folyamán elpusztult, elkorhadt növényi maradványok miatt, nagymértékben megnövekedik. A növények, mikroorganizmusok, mint tápanyag konkurencia, csak jóval később erősödnek meg annyira, hogy képesek legyenek elvonni ezt a tápanyagfelesleget az algáktól.
Ez a kisebb, kevesebb vízmennyiségű tavaknál még hatványozottabban jelentkezik, a vízinövények alacsonyabb száma miatt.
A leggyakrabban elkövetett hiba, hogy csak a tünetet, az algákat semmisítik meg, de az algásodás kialakulásának az okát, és a már elpusztult algák által jelentkező újabb tápanyag többletet nem szüntetik meg. Ezért, érdemes egymást követően, fázisonként, először az algásodás okát, majd az algákat, és legvégén a tápanyag felesleget felszámolni, csökkenteni.

Az algásodás következménye a víz karbonátos (KH) keménységének csökkenése, valamint azt automatikusan követő nagy pH-érték ingadozás (nappal 9,5 – éjjel 6,5). Az optimális pH-érték 8,1 – 8,4 – pH-értéket mindig este, azonos időben kell mérni!
A nagy pH-érték ingadozás miatt, ammónium, és mérgező ammóniák termelődik, ez elvezethet akár a tó biológiai összeomlásához is!
A modern alga megsemmisítők kombinált hatásúak (blokkolják az algák fotoszintézisét, és gátolják a tápanyagfelvételt – az alga éhen hal – hatóanyaguk felgyorsítja a pusztulásukat). Sajnos maradéktalanul nem lehet eltávolítani, kihalászni az elpusztult algákat (főleg a nehezen elérhető helyeken), így jelentős részük a tófenékre merül, és ott újabb tápanyagforrássá válik.

 
Tóápolás

 

Tavaszi tóápolás

algák felszámolása (aktuális: ha az átlag vízhőmérséklet tartósan 10-12 C° felett van)

 1. Elsődlegesen stabilizálni kell a tó vízét, feltétlenül ellenőrizni a KH-, és pH-értékét! Vízminőség stabilizáló, optimalizáló szerek, és aktiváló/indító baktériumok, stb. Beállítani a megfelelő KH (min. 5°- 14°dH), és pH-értéket (7.5 – 8.5 között)! (Vízkeménység növelő, pH-érték csökkentő tóápoló szerekkel.)
 2. Következő feladat az algák felszámolása, megsemmisítése. Az algamegsemmisítő kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy más szer hat a zöld algák, és más a fonalas, vagy a kék algák ellen. Az elpusztult algákat lehetőség szerint ki kell szűrni, halászni
 3. Végezetül a tó magas tápanyagtartalmát kell csökkenteni (ami az algásodást is okozta), valamint az elpusztult, és a tóból el nem távolított algákat (mely újra tápanyagul szolgálna a következő alga nemzedéknek) eltávolítani. (Foszfátcsökkentő/megkötő tóápoló szerekkel, iszapcsökkentővel, optimalizáló tóápoló szerekkel, valamint a halak számát – ha szükséges – feltétlenül csökkenteni és etetésüket optimalizálni / mérsékelni)
 4.  

  Nyári tóápolás

  fonalas alga (vízcserénél, sűrű vízpótlás után algásodás alakulhat ki!) (aktuális: május – augusztus)

  Ha a tó vizének foszfát koncentrációja (PO43 -) meghaladja a 0.035 mg/liter értéket, erőteljes algásodás kezdődik. A vezetékes víz foszfát koncentrációja 5 mg/liter! Ebben az esetben, az eljárás megegyezik a tavaszi tóápolásnál leírtakkal.

   

  Őszi tóápolás

  algásodás megelőzésére (aktuális: szeptember vége, október)

  Megelőző tóápolás, hogy a tél folyamán, illetve tavasszal ne legyen intenzív algásodás. A tó őszi takarítása után (iszapleszívás, lomb eltávolítás, stb.), általában felkeveredik, zavarossá válik a víz. A mélyebben fekvő szerves iszaprétegekből, és az elszáradt növények maradványaiból, foszfátok, tápanyagok szabadulnak fel, ami kedvező feltételeket nyújt az algáknak. (Foszfátcsökkentő / megkötő tóápoló szerek, Iszapcsökkentő és leépítő tóápoló szerek)
  Nem minden tóápoló szer használható együtt, ezért érdemes azonos termékcsaládból választani őket.

   

  “A tóápoló szerek, de különösen az alga elleni szerek használatakor tartsa be az adagolási előírásokat, gondosan olvassa el a terméktájékoztatót!”

   

Hagyjon válaszüzenetet

Nincs megjeleníthető hozzászólás
Legyen Ön az első hozzászóló