Mi okozza a fokozott algásodást?

A növényi tápanyagdúsulásra bekövetkező – az algák elszaporodásában megnyilvánuló – vízvirágzás (eutrofizálódás), természetes, biológiai reakció. Kis mennyiségű alga jelenléte alapvetően nem jelenti azt, hogy a tóban rosszak a feltételek, vagy beteg tó. Az alga megjelenése a vízben természetes jelenség, és tolerálható. Problémát akkor okoz, ha az egyes algafajták túlzott elterjedéséhez kedvező feltételek alakulnak ki egy tóban. Ezek a tényezők eltérőek lehetnek, és más hatást válthatnak ki egy fürdőtónál, vagy Naturpool medencénél, mint egy koi tónál, illetve kerti tónál.
Nem ritka, hogy egyidejűleg több különböző tényező is elősegíti az algák túlzott terjedését.

 

“Több mint 100.000 különböző algafajta létezik, de megjelenésük létfontosságú a tavak vízfelületén, mert ők felelősek a primer oxigén termelésért, ezen kívül fontos szerepük van még a táplálékláncban is.”

 

A tóvíz egyes paramétereinek változása

Egy tóban rendszerint, ha csak állóvíz és nincs keringetés, a víz minősége megváltozik.
A tó párolgása által csak desztillált vizet, tiszta H2O -t veszít.
Ennek eredménye a vízben lévő tápanyagok és ásványi anyagok fokozatos feldúsulása. Az eső és a szél újabb tápanyagokat juttatnak a tóba. A természetes biológiai folyamatok, valamint a növények, állatok és mikroorganizmusok elősegítik a vizekben lévő tápanyagok lebontását. Ehhez társulnak a biokémiai reakciók, mint például a biogén mésztelenítés, amikor karbonát-keménység a széndioxid-szükséglet miatt lebomlik. A vízkeménység – a vízben oldott ásványi anyagok mennyisége – fontos ebben az összefüggésben, ezen belül is legfontosabb a karbonát-keménység (kH). Ez a mechanizmus – u.n puffer funkció – biztosítja, hogy a víz pH-értéke nem „ugrik” fel és le (a sav,- és bázis (lúgos) egyensúly a nap folyamán ingadozik).
A tartós, erős változások a tó vízének felső, vagy alsó rétegeiben vízminőség romlást eredményeznek, mivel számos természetes folyamatot korlátoznak. Ez jelentősen elősegítheti az algák túlzott elszaporodását.

 
Intenzív algádsodás

 

Az eutrofizáció és a rejtett tápanyagforrás

Eutrofizáció: a vízben a növények elszaporodása többlet tápanyag hatására – más néven vízvirágzás.
Nem csak a haltápok túlzott bevitele, de gyakran az ősszel nem eltávolított növényi részek és levelek is okoznak túlzott algásodást. Általában alá van becsülve a felszíni vizek tóba jutása, ami a tartós, illetve heves esőzések idején, a nem megfelelően kialakított tóperemen átbukva, átszivárogva mosódnak be a tóba. Sokszor előfordul, hogy egy rosszul szigetelt patakból, vagy helytelenül megépített vízesésen keresztül kerülnek be felesleges tápanyagok a tóba.
Az ilyen módon bemosódott, kötött nitrogénekben és foszfátokban gazdag gyeptrágya, vagy tápanyagdús talaj különösen jó feltételeket teremthet az algák elszaporodásának.
A netten olvasható “ajánlások”, mint például a szerves műtrágya adagolása a vízbe (a jobb növényi növekedés érdekében), vagy szalmabála behelyezése a vízbe az algák irtására, stb. – teljesen helytelen és káros megoldások.
A rejtett tápanyagforrások gyakran észrevétlenek maradnak, mivel nem merül fel gyanú a tápanyag kibocsátásukról. Ezek közé tartoznak például a különböző szűrőkhöz alkalmazott szubsztrátok, néhány folyami kavics fajta, beépített beton építőanyagok és bizonyos kőzúzalékok.
Ezekből az anyagokból a bennük elraktározódott foszfátok hosszú ideig, folyamatosan oldódnak ki a vízbe. Gyakran a töltővízként használt kútvíz, vagy akár a csapvíz is lehet észrevétlen foszfát szállító (a vezetékes víz foszfát tartalma 4-5 mg/liter!) mert a víz 0,035 mg/liter feletti foszfáttartalmánál már intenzív algásodás kezdődik.

 

“Nem ajánlott: a „biológiai” alga elleni szereknek kínált gyümölcssav bázisú, szalicilsav tartalmú, és kelátképző (fémkötésű) tóápoló szerek, mert egy nagyon erős eutrofizációt (vízvirágzás) okozhat.
A túlzott tápanyagdúsulás megállítása csak nagy erőfeszítéssel és többszörös vízcserével oldható meg.”

 

Fény és víz hőmérséklete

A növények fejlődéséhez, így az algák növekedéséhez is nélkülözhetetlen energiaforrás a fény folyamatos megléte. A tiszta vízben még a mélyebb zónákban is bőségesen rendelkezésre álló a fényt használja ki a “specialista” fonalas alga.
Ha egy tóban alacsony a tápanyag tartalom, a víz tiszta és lebegő algáktól (zöld alga) mentes marad, de ennek ellenére is megjelenhetnek a fonalas algák. Feltűnő, hogy tápanyagokban gazdag, zöld, zavaros vízben szinte alig szaporodik fonalas alga.
Ezek az algák kifejlesztettek egy trükköt, kiépítetek maguknak egy támogató rendszert, ami által kevesebb tápanyagra van szükségük. Állaguk már nem a megszokott testes, és intenzíven zöld színű, hanem egy sárgás, könnyen bomló, nyálkás algatömeg. Gyors növekedésük megfigyelhető a jó fényáteresztő képességű sekély vízben. Vannak akik azt állítják, hogy 10 °C vízhőmérséklet alatt nem nő az alga (de sajnos ez nem tudja az összes alga). Már az első melegebb tavaszi napokon, de gyakran már télen is a jég alatt, elkezdődik az algavirágzás!
A meleg víz növeli az algák növekedését? – hát a tudósok azt állítják. Látszatra úgy tűnik, hogy a felmelegedett vizeket több alga borítja, de lehet, hogy csak azért, mert a megnövekedett algapárnák a vízfelszínre emelkednek, és ezáltal jelenlétük sokkal szembetűnőbb.
Feltételezhető, hogy a vízhőmérséklet csak közvetetten befolyásolja az algásodást. A víz oldott oxigén tartalma 25 °C felett jelentősen csökken, és ezáltal az oxigénigényes mikroorganizmusok munkája, így a biológiai tisztítási folyamatok erősen gátolva vannak.

 
Fonalas alga

 

A víz áramoltatása

A leggyakoribb tévhit, hogy intenzív áramoltatással leküzdhető az algák szaporodása, és érvként, a megnövelt oxigén ellátásra hivatkoznak (erre azonban nincs gyakorlati bizonyíték).
Viszont a gyakorlatban is megfigyelhető, hogy az algák szeretik a víz áramlását, feltehetően azért, mert ez mindig jobb tápanyagellátást eredményez. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az algák fotoszintézisükkel saját maguk is oxigéntermelők.
A tavakba telepített szivattyúk, különböző fúvókák, valamint patakok, és vízesések, stb. csak funkcionális vagy dekoratív értékét növelik a tónak, de ezek sajnos nem korlátozzák, vagy akadályozzák meg az algásodást.

Hagyjon válaszüzenetet

Nincs megjeleníthető hozzászólás
Legyen Ön az első hozzászóló