Szkimmerek- Fölözők

A tavakba, medencékbe kerülő falevelek, pollenek és egyéb szennyeződések egyszerű eltávolítását, a vízfelszín folyamatos letisztulását a fölözők (szkimmer) biztosítják. Az eltérő medence típusokba, különböző tavaknál általában más fajtájú fölözőt érdemes beépíteni.

 

Technikák a fürdőtóban: Szkimmerek

Optikai szempontból zavaró, és meglehetősen bosszantó ha a medence, vagy a tó vízfelületén levelek, rovarok, és más egyéb szennyeződések úszkálnak. Egy szkimmer (fölöző) képes tisztán tartani a tavat, medencét és megszabadítja az embert a víz felületén úszkáló szennyeződések látványától.
A szkimmer úgy működik mint egy mechanikai szűrő, ezért szükséges a benne lévő szűrőkosarat időszakosan kiüríteni, az összegyűlt szennyeződést eltávolítani. A szkimmer használatával megakadályozható, hogy a szennyeződések, falevelek lemerüljenek a vízbe, ahonnan aztán lényegesen nehezebb kitakarítani, ezen kívül az alámerült szerves anyagok bomlásakor felszabaduló foszfátok – mint tápanyagtöbblet – sem terhelik később a tó vízét.

 

Manapság szkimmer nélkül már aligha képzelhető el egy fürdőtó, vagy úszómedence. A vízfelület tisztításának intenzitása növelhető az alkalmazott szkimmerek számával, és megfelelő, célzott elhelyezésükkel. A szkimmer biztosítja a víz koordinált áramlását a tóban, és a szivattyúk rendszeres vízellátását. Egy fali szkimmer beépítése a medence, vagy a tó manuális porszívózását is lehetővé teheti, egy önfelszívó szivattyú beépítésével kombinálva.

 

Kétfajta szkimmert különböztetünk meg

  • Álló (csőszkimmer), vagy úszó szkimmer: a tó megfelelő területén elhelyezett, az uralkodó szélirányt kihasználó, 3 részből álló tószkimmer (1. szkimmerház csőcsatlakozással, 2. kosár, és a 3. vízszint ingadozását követő csőgallér)
  • Fali szkimmer: a tó partperemébe, vagy a medence falába épített 3 – vagy több részből álló szkimmer (ami állhat a 1. szkimmerházból csőcsatlakozással, és a beömlő részben kialakított, a vízszintingadozást követő úszóablakból, 2. kosárból, 3. nyitható szkimmer fedélből, valamint kialakított túlfolyóból, illetve lehetőség van szűrőszivacs elhelyezésére, vagy akár egy szivattyú beépítésére is).

 

Egyes szkimmer modellnél beépített pollen szűrő is található, ez különösen tavasszal nagyon hatásos, mikor magas a levegő pollentartalma. Más variációknál a kosár telítettségekor előforduló vízhiányt semlegesítő bypass szeleppel szerelik fel a szkimmer, ami megakadályozza a szivattyú szárazon futását.
Ne feledje, hogy a szkimmer elhelyezésénél – a szűrőkosár időszakos, de akár napi tisztítása miatt – nagyon fontos szempont a könnyű, és biztonságos megközelíthetőség.
A modern szkimmerek könnyedén kompenzálják a tó vízszintjének akár 15-20 cm ingadozását, így a szkimmer fő funkcióját, a szivattyúk vízellátását nem befolyásolja a víz nagymértékű elpárolgása sem.

Hagyjon válaszüzenetet

Nincs megjeleníthető hozzászólás
Legyen Ön az első hozzászóló