Szivattyúk – Pumpák

A szivattyúk feladata a tavakban nagyon fontos – egy hasonlattal élve, mint autóban a motor – mert a tó vízének áramoltatását, sok esetben a tisztítását is elvégzik. A kerti tavaktól eltérően a fürdőtavaknál a szivattyút, vagy szivattyúkat a víztől távolabb (min. 2 m) úgynevezett gépészeti aknába, pumpaházba építik be, az érintésvédelmi szabályok betartásával.

 

Technikák a fürdőtóban: Szivattyúk

 

“Figyelem! Ne fürödjön olyan tóban amiben 12 V – nál magasabb feszültségű elektromos berendezés található!”

 

Két különböző szivattyú fajtát alkalmaznak a tavakban:

  • Gravitációs szivattyú: a tó vízszintje alá telepített szivattyúk (energia takarékos, korlátozott emelési magassággal)
  • Önfelszívó szivattyú: a tó vízszintje alatt,- vagy felett, akár több méteres szintkülönbséggel is működő szivattyúk (nagyobb emelési teljesítmény, magasabb energia igény)

 

A gravitációs tószivattyúkat el lehet helyezni víz alatti, vagy száraz üzemmódban is, míg az önfelszívó szivattyúkat általában csak száraz üzemmódban lehet telepíteni. Fontos szempont a kapcsolódó tótömlők,- csövek átmérője is, mert az alulméretezett, kis keresztmetszetű tömlők nagyobb energia felhasználást, és kisebb szivattyúteljesítményt eredményeznek. Mindenképpen kerülni kell a szivattyúk szárazon futását, mert ez a motor túlmelegedéséhez, és végül leégéséhez vezethet, függetlenül attól, hogy a modern szivattyúk már fel vannak szerelve túlmelegedés elleni védelemmel.
A szivattyúk minőségétől függően a gyártók 1-5 év garanciát adnak.

 

 

Pumpaház, gépészeti akna

A pumpaházat jól megközelíthetően a tó, vagy medence mellé kell megépíteni, víz, illetve elektromos csatlakozással, és zárófedéllel ellátva (jó megoldás a stég, vagy a medence burkolat alá építeni). A modern gépészeti aknák teherbíró, könnyen nyitható fedéllel, szellőzési lehetőséggel, és megfelelő hangszigeteléssel vannak megépítve. Itt kapnak helyet a szivattyúk, és egyéb technikai berendezések, ezért olyan méretűre kell építeni, hogy kényelmesen hozzá lehessen férni a berendezésekhez a tisztításnál, vagy a gépészet karbantartásakor. A gépészeti aknába találhatók – adott tótípustól függően – a szivattyúk, gömbcsapok, tolózárak, szűrők, UVC lámpák, valamint az ezeket kontrolláló automatikák, és a tó, vagy a medence világításához szükséges elektromos berendezések.

 

Hagyjon válaszüzenetet

Nincs megjeleníthető hozzászólás
Legyen Ön az első hozzászóló