Szűrők – Filterek

A jó minőségű tószűrők szinte nélkülözhetetlenek a tó vízének tisztán tartásában, ezen kívül elősegítik, felgyorsítják a tavakban lejátszódó biológiai folyamatokat. A tó építési módjától, kialakításától függően, a tószűrőket elhelyezhetjük a tavon kívül, szárazon, vagy mint – úgymond nedves szűrőt – a tó vízfelülete alá telepítve.

 

Technikák a fürdőtóban: Szűrők

A szűrők fő feladata, hogy elősegítsék a víz biológiai, és mechanikai tisztítását, valamint a mikroorganizmusok kialakulását, a baktériumok szaporodását, és más fontos biológiai folyamatok felgyorsulását. Szűrőtöltetnek a szűrők fajtájától függően különböző anyagokat használhatunk, többek között speciális szivacsot, zeolitot, agyagot, mészkövet, de akár üveget, kvarchomokot, vagy rétegenként változó szemcsenagyságú kavicsot is.

 

A tószűrők működhetnek gravitációs, átfolyó szűrőként, illetve egy teljesen zárt szűrőtartállyal, mint nyomószűrő, mind a két esetben megfelelő kialakítással akár egy patak, vagy vízesés forrása is lehet.

 

Fürdőtavakban használt szűrők:

  • Mechanikai szűrők: a kiszűrt szennyeződés egy beépített automatika segítségével, vagy manuális úton kerül eltávolításra. Ezt a szűrőfajtát a könnyű tisztíthatóság érdekében a tavon,- medencén kívül kell elhelyezni
  • Bio,-mechanikai szűrők: a szennyeződés kiszűrésén kívül, a szűrőben fennakadt szennyeződések, szerves anyagok biológiai lebomlását is elősegíti, amit a szűrőben megtelepedő mikroorganizmusok, baktériumok végeznek el. Ezt a szűrőfajtát általában a tó regenerációs zónájába építik be, ahol a jó hatásfok elérésének érdekében megfelelő mennyiségű, és fajtájú vízinövény telepítésével egészítik ki (Bioszűrő)

 

A szűrők hatékony működését jelentősen befolyásolhatja a tó vízének hőmérséklete, a víz szűrőn való áthaladásának mennyisége, és sebessége is. A túl erős nyomással a szűrőbe érkező víz, szabályosan átlövi a szennyeződést a szűrőközegen, ezért érdemes szakemberrel megterveztetni, vagy tanácsát kikérni, hogy tavunkhoz az ideális, és csak a feltétlenül szükséges szűrő,- és szivattyú kapacitást alkalmazzuk.

 

“A túlzott, intenzív vízmozgás gátolja a tó biológiai egyensúlyának kialakulását, és károsítja a tóban már megtelepedett hasznos baktériumokat, mikroorganizmusokat. “

 

Vízpótlás

Nyáron a magas külső hőmérsékletnek, és az erős napsugárzásnak köszönhetően, a tavak és medencék vízének párolgási vesztesége elég nagy – kánikulában akár 5 cm is lehet naponta – ezért időszakos vízpótlásra szorulnak. Főleg azoknál a tavaknál ahol kiálló, nagyobb sziklák, szabadon álló kaviccsal borított területek,- tórészek lettek kialakítva, vagy patak, vízesés is működik, lényegesen gyorsabb a víz felmelegedése, ezáltal a párolgási vesztesége is sokkal magasabb. A tó gyakori vízpótlásával jelentős mennyiségű foszfátot, azaz tápanyag többletet viszünk a tóba, ami mint tudjuk az algásodás kialakulásához vezethet. Ezért érdemes foszfátmegkötő szűrőt, vagy speciális szűrőanyagokat alkalmazni a töltővíz kezeléséhez, még a tóba juttatását megelőzően.

 

Hagyjon válaszüzenetet

Nincs megjeleníthető hozzászólás
Legyen Ön az első hozzászóló